perjantai 8. huhtikuuta 2011

Raskaus ja hieronta

Raskauden aikana naisen keho muuttuu paljon. Seurauksena on monenlaisia oireita ja kiputiloja. Monet odottavat äidit miettivät, mikä tähän voisi auttaa, voiko esimerkiksi mennä hierontaan. Jokainen kokee ja aistii kehon muutokset eritavalla. Jokaista on kodeltava yksilöllosesti ja vastattava hänen tavoitteisiin.

Raskaus jaetaan kolmeen vaiheeseen ja jokaisessa vaiheessa on tyypilliset oireet ja ne tulee ottaa huomioon hieronnassa.



Alkuraskaus (rv 0-12)
Tyypillisiä tuntemuksia ja oireita alkuraskauden aikana on pahoinvointi, väsymys, palelu, huimaus, rintojen arkuus, tihentynyt virtsaamistarve ja vihlaisut alavatsassa, nivustaipeissa, lonkissa ja häpyluuliitoksessa.
Alkuraskauden aikana näkyvät fyysiset muutokset eivät ole niin isoja kuin kahden jälkimmäisen vaiheen aikana, mutta hormonaaliset vaikutukset alkavat alkuraskauden aikana. Keho valmistautuu sikiön kasvuun ja sunnytykseen.
Raskauden alkuvaiheessa keskenmenon riski on suurempi, jolloin ei käytetä paljoa voimaa ja vältetään synnytystä käynistäviä akupisteitä pisteitä.
Asiakasta voidaan hieroa vielä niin, että hän vatsallaan. Hieroa voi myös kyljellään tai istuen.
Alkuraskauden aikana hieronnalla pyritään rentouttamaan asiakasta ja antamaan hänelle raskauden ajaksi eväitä, millä keinnoin hän itse pystyy nostamaan omaa fyysistä kuntoaan ja toimintakykyään.
Tärkeää on kannustaa ja ohjata asiakasta liikkumaan. Etenkin vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen on tärkeää. Tässä vaiheessa kun niitä pystyy vielä harjoittamaan ja vahvistamaan. Hyvä fyysinen kunto auttaa selviytymään raskausajasta ja synnytyksestä paremmin ja nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.

Keskiraskaus (rv 13-27)
Tämä on yleensä raskauden energisintä aikaa. Keskiraskauden aikana hemoglobiini laskee ja asiakasta saattaa huimata helposti. Etenkin hierontapöydältä noustessa on varmistettava, että asiakas pysyy pystyssä. Sikiö kasvaa voimakkaasti keskiraskauden aikana. Sikiön aiheuttaman paine lannerangan ja lantion alueelle heikentää jalkojen verenkiertoa. Oireina ovat selkäkipu, suonenvedot, jalkojen turvotus ja suonikohjut.
Eniten huomioita vaativia alueita ovat selkä, pakarat, jalat ja hartiat. Hieronta voidaan suorittaa niin asiakas istuu tai on kylkimakuulla.
Asiakasta on hyvä kannustaa liikkumaan, jotta lihaksisto pysyy paremmassa kunnossa synnytystä varten. Uinti, vesijuoksu ja erilaiset jumpat ovat hyviä liikuntamuotoja.
Kohdun alkaessa kasvaa iho alkaa myös venymään. On tärkeää huolehtia ihon kosteuttamisesta erilaisin rasvoin ja voitein. Hieronnalla voidaan lisätä ihon verenkiertoa ja elastisuutta, milloin ei synny niin helposti arpikudosta.

Loppuraskaus (rv 28-40)
Loppuraskauden aikana sikiön paine elimistöön aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista, virtsaamisen tarpeen lisääntymistä, närästystä, hengenahdistusta ja nopeampaa hengästymistä fyysisissä suorituksissa, kun kohtu nousee kylkikaareen. Kehon painopiste on muuttunut eteen- ja alaspäin, jolloin etenkin lannerangan luonnollinen kaari voimistuu. Selkä- ja häpyluuliitoskivut  ovat loppuvaiheessa pahimmillaan, jolloin alaselän hieronta entistä tärkeämpää. Lantion ja selän mobilisointia tulee kuitenkin välttää, löystyneiden nivelsiteiden takia. Turvotus käsissä, jaloissa ja kasvoissa lisääntyy. Kädet saattavat myös puutuilla. Raajojen alueelle kannattaa tehdä lymfaattista hierontaa vähentämään turvotusta.
Lämpöhoitoa voi käyttää alavatsaan, selkään ja hartiaseudulle lisäämään verenkiertoa.  Kylmähoitoa voi käyttää jalkoihin ja käsiin vähentämään turvotusta. Jalkoihin ja käsiin voi tehdä myös lymfaattista hierontaa vähentämään turvotusta. Lämpö- ja kylmähoidon kanssa kannattaa olla maltillinen. Asiakkaan tarkkailu lämpö- ja kylmähoidon aikana erityisen tärkeää.
Ruokaa ei kannata syödä muutamaan tuntiin ennen hierontaan tuloa, ettei tule pahanolontunnetta. Helpoin hieronta-asento istualtaan, mutta kylkimakuukin käy. Alavatsa kannattaa tukea hyvin muutamalla tyynyllä.
Hieronnalla voi tukea synnytyksen käynnistymistä vyöhyketerapeuttisin tekniikoin.


Hieronta on turvallinen hoitomuoto raskauden aikana. Jos olet epävarma hieronnan suhteen niin kannattaa keskustella oman lääkärisin kanssa ja soittaa paikallisille hierojille ja kysyä miten hyvin he ovat perehtyneet raskainaolevien hierontaan. Fysioterapeuttina pystyn ohjaamaan asiakkaille, miten hallita vaivoja raskauden jokaisessa vaiheessa. Myös raskauden jälkeiset selkävaivat ja liikkuminen jos joskus tuottaa ongelmia.
Omassa hieroja koulutuksessani olen saanut perustiedot raskaanaolevien hierontaa varten ja lisäksi olen paneutunut raskauden aikaiseen hierontaan kirjallisuutta lukemalla ja haastettelemalla kätilötyön ammattilaisia.

Ota rohkeasti yhteyttä 0440399952 tai sähköpostilla arttu@proximafinland.fi.
Voit myös varata ajan suoraan osoitteesta www.proximafinland.fi/ajanvaraus




Artikkelissa Löydä oma tapasi liikkuaVau.fi sivustolta kerrotaan hyviä liikuntamuotoja, jotka sopivat raskaana olevalle. Vau.fi sivustolta löytyy paljon asiantuntija-artikkeleita esimerkiksi raskauden suunnittelusta, odotuksesta ja lapsen kehityksestä.


9 kommenttia:

  1. Hei Arttu, kiitos ylläolevasta kirjoituksesta! Olen käynyt itse hierojalla jo lähes 20vuotta säännöllisesti, myös raskausaikana. Olen nytkin raskaana, ja viimeksi hierottiin niska-hartiaseutua viikolla 26. Olin tuolloin vielä vatsallaan. Sain isot tyynyt lantion ja rintakehän alle, jolloin mahalle jäi enemmän tilaa. Mahallaan olo tuntui ihan hyvältä, tunsin hieronnan aikana, että sikiö liikkui normaalisti. Hieronnan jälkeen vatsaa on supistellut kivuttomasti tavallista enemmän. Sikiö liikkuu normaalisti. Nyt aloin miettiä, olisiko kannattanut enää maata vatsallaan. Olin siinä asennossa ehkä 30 min. Ensi kerralla ajattelin hierotuttaa jalat kyljeellään. Osaatko sanoa, onko mahallaan olo voinut jotenkin olla haitallista. Asia jäi mietityttämään...

    VastaaPoista
  2. Visainen kysymys täytyy myöntää.
    En kuitenkaan usko, että asennolla on ollut merkistä, jos sinulla siinä oli hyvä olla.
    Niska-hartiaseudulla on muutamian pisteitä, joita voidaan käyttää apuna synnytyksen käynistämisessä. Voi olla, että hieronta on aktivoinut sikiötä sitä kautta.
    Myös paine hieronnassa on voinut olla liian voimakasta.
    Minä soittaisin neuvolaan ja kysyisin heidän mielipidettä asiasta. He pystyvät tarvittaessa tutkimaan asiaa tarkemmin.

    VastaaPoista
  3. Miksi tästä ei kerrota lääkärillä? Kävin itse tänään ultrassa 7+1 ja sikiön sydämen syke näkyi hyvin. Tämän jälkeen oli hieronta. Olen aikaisemmin kertonut olevani raskaana, mutta nyt en kun toinen hieroja sanoi ettei sillä ole väliä kun on niin alussa. Tämän päivän hieroja hieroi suht lujaa alaselästä ja hartioita, mutta en ajatellut sen haittaavan. Nyt hieronnen jälkeen kohdussa menkkamaisia tuntemuksia ja vähän vertakin tuli. Olen aivan järkyttynyt, kun löydin tällaista tietoa että voi tulla keskenmeno! Mitä ihmettä voin tehdä! En ikiknä anna itselleni anteeksi jos tämä menee kesken, mutta ihmettelen kun lääkärit sanovat että voi elää ihan normaalisti jos se ei pidä paikkaansa.

    VastaaPoista
  4. Nyt on mennyt noin viikko siitä, kun kävit hierojalla. Jos sinulla on vielä oireita kannattaa soittaa omaan neuvolaan tai päivystykseen ja pyytää ohjeita. He pystyvät myös tekemään lisätutkimuksia jos on tarpeen.

    VastaaPoista
  5. Päivitänpä tilannetta kos joku myöhemmin pohtii, miten kävi. Koko viikonlopun oli kovia supistelukipuja, mutta ei enää vuotoa. Heti alkuviikosta uusi ultra, jossa onneksi kaikki oli hyvin. Lääkäri suhtautui vakavasti ja kielsi hieronnan. Toivottavasti tätä tietoa ensikertaa raskaana olevat saisivat, jottei vahinkoja käy.

    VastaaPoista
  6. Mikäli joku asiaa vielä miettii, niin itselläni on nimenomaan hierojat kieltäytyneet hieromasta minua alkuraskaudesta, juurikin samaisten syiden takia kun tässä mainittu. Lääkärissä/neuvolassa asiasta ei ole puhuttu mitään. Asiantuntevat hierojat varmaankin osaavat kiinnittää tähän huomiota. Kiitos Arttu hyvästä artikkelista.

    VastaaPoista
  7. Hei!
    Mitenkäs tuo alaselän hieronta? Olen kuullut, että sitä ei kannattaisi koko raskausaikana hieroa ollenkaan? Olenko väärässä.
    Hieronnan voimakkuus on toki pidettävä lymfamuotoisena kevyenä ja parempi suorittaa kyleltään tai tuolissa istuen.
    Mutta mietin lähinnä alaselän aluetta, onko sitä viisasta hieroa. Varsinkin jos raskaus viikot ovat jo 12+

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaselän hierontaa ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Alaselkää voi hieroa turvallisesti siitä eteenpäin, tietysti asiakasta kuunnellen.
      On hyvin yksilöllistä millä voimakkuudella hierontaan. Raskauden keskimmäisellä kolmanneksellakaan hieronnan ei kannata olla erityisen muokkaavaa vaan enemmänkin rentouttavaa. Itse pyrin mahdollisimman paljon haastattelemaan asiakasta, jotta hieronnasta saadaan hänelle juuri sopiva. Minun tarkoitus on antaa asiakkaalle mahdollisimman paljon vaihtoehtoja hieronta hoidon toteuttamiseen ja asiakas voi valita oman tuntemuksen mukaan mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Ja jos jokin on toiminut ensimmäisellä hoitokerralla se ei välttämättä toimi seuraavalla.
      Ylläoleva teksti yleisesti siitä miten raskausvaikuttaa hierontaan ja sen suunnitteluun. Hieronnat on suunniteltava yksilöllisesti aina asiakkaan kanssa.

      Poista
  8. Moi.

    Saako mennä hierontaan enää viikoilla 34 jos kohdunsuu on pehmeä ja lyhentynyt? Vai voiko käynnistää synnytyksen?

    VastaaPoista